Blogroll

Eıσροή Ελλήνων για εργασία στη Τουρκία

 Κύμα επιστροφής στην Κων/πολη απο δεκάδες Κωνσταντινουπολίτες 2ης και 3ης γενιάς
απο την Ελλάδα αλλά και σημαντική αύξηση Ελλαδιτών χωρίς γενετική σχέση με την
Ελληνική Κοινότητα στη Τουρκία επιζητούν εργασία μέσω φορέων όπως το Οικουμενικό
Πατριαρχείο, Γ.Π.Ελλάδος στην Πόλη και τις κατα τόπου Ελληνικές (Μειονοτικές)
Κοινότητες...

Ένας νέος -αντίστροφος- ξεριζωμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες, οι οικογένειες των οποίων είχαν φύγει από την Πόλη με τις απελάσεις του 1964, να επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Από κοντά και Έλληνες που μπορεί να μην έχουν κανένα δεσμό με την Πόλη,

Το θέμα του νέου ξεριζωμού ανέδειξε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ύστερα από ερώτηση του δημοσιογράφου: «Με την οικονομική κρίση
που κυριαρχεί στις μέρες μας στην Ελλάδα, κάποιοι που είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία δείχνουν διαθέσεις επιστροφής.
Μάλιστα Έλληνες που δεν έχουν καταγωγή από την Πόλη θέλουν να εγκατασταθούν εδώ. Μας έρχονται επιστολές που μας
λένε «βρείτε μας δουλειά, βρείτε μας στέγη…».

Εκπρόσωποι κοινοτήτων της Πόλης αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον στο να υπάρξει εύρεση εργασίας αλλά και στέγαση σε Μειονοτικών συμφερόντων ακίνητα και για αυτό το σκοπό υπάρχει σωρεία υποθέσεων για βιογραφικά και εκκλήσεις για βοήθεια σε ότι αφορά την εργασία αλλά και την στέγαση για τους επερχόμενους Ελλαδίτες.

Απο την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα τα τέλη του 2009 υπολογίζεται έπειτα απο στοιχεία του ΥΠΕΣ στην Άγκυρα, πως και μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2011 έχουν εισρεύσει στην Τουρκία πάνω απο 2.500 Έλληνες με σκοπό την μεσοπρόθεσμη ή και μακροπρόθεσμη εργασία και διαμονή, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελεί ανθρώπους Κων/πολίτες απο την περιφέρεια της Αττικής αλλά και Ελλαδίτες χωρίς κάποια σχέση συγγένειας ή καταγωγής απο την Τουρκία.

Το γενικό κλίμα πάντως στην Τουρκική κοινωνία είναι θετικό εώς πολύ θετικό απο την εισροή Ελλήνων για εργασία και διαμονή στη χώρα.